Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 
     FC Barcelona 

 
 
 
 
 
 
 

Hans Gamper ( A Barcelona alapítója)

 
        A világ talán legismertebb klubjának történte – szinte hihetetlen módon – egy újsághírdetéssel kezdődött: ez az ötlet egy Barcelonában élő svájci bankárnak az ötlete volt, mivel így akart játékosokat toborozni. Ezt a bizinyos bankárt Hans Gampernek hívták. A hirdetésre egy focicsaptnyian, pont 11-en jelentkeztek.
        A jelentkezők először egy barcelonai gimnáziumban találkoztak 1889.november 29.-én, és ott meg is alapították a Fútbol Club de Barcelona egyesületet, és csapat első elnökévé Walter Wild –et választották. Másnap már mérkőzést is játszotta, de ezt a mérkőzést sajnos elvesztették. Az első győzelmüket karácsony napján szerezték meg az FC Catalá 3-1-es legyőzésével.
A csapatnak a népszerűsége folyamatosan nőtt. Már nem csak Katalóniában voltak ismertek, hanem már egész Spanyolországban ismerték őket. Az egyre javuló eredmények következtében a klub benevezett a Copa del Rey-be ( Spanyol Király Kupa), ami abban az időben a legrangosabb kupának számított Spanyolországban, mivvel ekkor még nem létezett a Primiera Division. A Barça első kupagyőzelmét az 1912/13-as szezonban aratta. Ennél a korszaknál fontos megjegyezni Paulino Alcántara nevét, akinél több gólt még senki nem rúgott gránátvörös-kékben, a mai napig.

Az egyesület az első aranykorszakát az 1919-es szezonban élte. Az együttesben ebben az évben bemutatkozott két ragyogó épességű futbalista, Ricardo Zamora, és Josip Semitter. Fontos megemlítenu, hogy ebben az évben már volt magyar vonatkozása a Barçának, méghozzá a csapat kapuját védte a legendás Ricardo Zamorával, és őt pedig Platkó Ferencnek hívták.

 

Paulino Alcántara

 
 
Mivel folyamatosan nőtt Barcelonában az érdeklődés a csapat iránt az eddig használt pálya kicsivé vált, így hát egy új stadiont kellett építeni. Ez a stadion lett a Les Corts ami 30000 néző befogadására volt alkalmas.

A Les Corts ( A Barca első stadionja)
Ezek után jöttek a sikerek az FCB 1929-ben elhódította az első országos spanyol bajnoki címet a Primiera Division-t. Majd jött az első két „áruló” Josip Semitter, és Ricardo Zamora mindketten az ősi ellenség Realba igazoltak.

A klub első gólkirálya Mariano Martin aki az 1942/43-as szezonban szerezte meg a Picchi-trófeát, amit spanyol gólkirály kap meg minden évben.
Ehhez az időszakhoz tartozik Spanyolország egyik legszörgyűbb korszaka, Franco diktátor uralkodása alatt aki köztudottan utálta a katalánokat.Többek között innen is adódik a madridiak és barcelonaiak ellenségeskedése. Ebben a szezonban játszottunk egy mérkőzést a Real Madriddal, Madridban. Itt 11-1-es vereséget szenvedtünk, de a történethez hozzá tartozi, hogy a félidőben (1-1-es állásnál) Franco katonái halálosan megfenyegették a Barça játékosait.
 
Ezután egy nem túl fényes korszak köszöntött be a Barça történelmébe. Ebből a korzsakból, akit talán érdemes megemlíteni az Kubala László és az ő játéka. Ő az a Barcelona játékos, akire mint magyarok nagyon büszkék lehetünk.De ekkor még itt játszott Czibor Zoltán is.

 

 

Czibor Zoltán&Kubala László

 

 

 

 
 
 
 
 
 
Majd jön a nagy változás 1957-ben elkészül a Nou Camp, ami ma is otthont ad a FC Barcelona mérkőzéseinek.
 
Ebben a stadionban öt európai kupa döntőt rendeztek 1964-ben, 1972-ben, 1982-ben, 1989-ben, 1999-ben. Az első gólt a Nou Campban Eulogio Martinez nevéhez fűződik, és azóta már megvolt az 5000. gól is amit Thiery Henry szerzett. Valamint még az 1982-es világbajnokság egyik sznhelye volt, és a barcelonai olimpiának is otthont adott.
 
Telt múlt az idő és a Barcelona gyűjtögette a különböző kupákat pl.: Vásár Városok Kupája, Spanyol Kupa,Bajnoki cím, és jöttek a 70-es évek. A Barcelonára egy új korsza köszöntöt. Ennek a korszaknak a kezdete az volt, hogy megérkezett a csapathoz Johan Cruyff.
 
 
 
 
Cruyff több szempontból volt sikeres Barça játékosként. Először is megnyerte a csapattal 14 év után a bajnokságot, megynyerte a KEK-et, VVK-t, és kupát is nyert.
 

Diego Armando Maradona

Johan Cruyff

Majd 1978-ban Cruyff távozott a csapattól. Ugyanebben az évben tartották a Barça első demokratikus elnökválasztását. Elnöknek Josep Lluís Nunez jelölték, annak ellenére hogy neki semmi korábbi kötődése nem volt a Barçával kapcsolatban. És ezzel lezárult egy újabb korszak.

 

A következő korszak az a gondokkal teli nyolvanas évek voltak. A gondok Quini elrablásával kezdődtek. De ő szerencsére megkerült és meg is szerezte utána a Picchi-trófeát.érdemes megemlíteni egy újabb „árulót” Bernd Schustert aki a nyolvanas évek elején a Barçában játszott, de utána a Realhoz igazolt,valamint a Barça leigazolta Diego Maradonát. Ez óriási szenzáció volt. Barcelonának így már természetesen a bajnoki cím volt a cél. De a negyedik fordulóban az Athletic Bilbao középhátvédje előbb Schustert rúgta le, majd az 58.percben  Maradonába szállt bele úgy, hogy a Barçába gyakorlatilag ennek következtébrn nem is nayon játhatott.

 

Majd következtek a kilencvenes évek amikor a Cruyff visszatért a csapathoz, de mint edző. És sikereket ért el a narancso gárdával, mert szinte mindenki holland volt. Többek között megnyerte a Bajnokok Ligáját, a bajnokságot, és a kupát is. Ennek a csapatnak volt az egyik vezéregyénisége Ronald Koeman vagy pl.Romário és Sztojcskov.
 
Majd jött az újévezred Barçája ami eleinte sikeres volt,de aztán jöttek a kudarcok abajnokságban, valamint a kupában.Egyedül a BL-ben tudot valamit felmutatni a csapat.
És amikor már lengtek a fehér zsebkendők a Nou Campban akkor jött az elnökválasztás.Megválasztották elnöknek Joan Laportát aki Frank Rijkardot nevezte ki. Elsődleges célja Beckham megvétele lett volna, de mivel ez nem sikerült így szerződtetette Ronaldinhot akivel nagyon jól járt. Zsinórba kétszer nyert bajnokságot,és 2006-banmegnyerte a BL-t.

 

De sajnos itt is jöttek a bakik 2 évig nem nyert semmit a Barça így hát Rijkardnak távoznia kellett, Ronaldinhoval és Decoval együtt.

A helyét Guardiola foglala el és innentől már mindenki ismeri a történetet. Íródika az újabb sikersztori Barça krónikáskönyvébe.Erről csak annyit hogy pillanatnyilag triplázhat a csapat, a Realt 6-2-re verik a bajnokságban, és idén már több mint 100 gólt rúgtak.

 

Forca Barça!
 
Takács Sándor
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

FCB

(Roskó András , 2015.11.02 13:21)

öRÖKKÉ A BARCA LESZ A LEGJOBB

...

(..., 2010.01.23 13:06)

Szereted a Barcát?
Az én szobám teli van poszterekkel meg aláírott fényképekkel.A kedvenc focistám, Thierry Daniel Henry.
Engem is Dánielek hívnak.
És Titi (Henry beceneve) akkor született mint én, csak pár évvel hamarabb.